Držky

Robotnícke držky

Potrebujeme:1 kg predvarených držiek, 1-2 väčšie cibule, 1 hlavička cesnaku, 4 čerstvé alebo sušené feferónky, 300 g oravskej slaniny, majoránka, mletá červená paprika , soľ,trochu múky na zahustenie

Ako na to: Držky dáme variť do osolenej vody a po pol hodine ich scedíme a dobre prepláchneme. Nadrobno nakrájanú slaninu mierne osmažíme, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a počkáme, kým zosklovatie. Potom ju posypeme červenou paprikou, zľahka orestujeme , podlejeme vodou, aby paprika nezhorkla a pridáme nakrájané držky. Varíme približne 1 hod. a pred dovarením pridáme nakrájaný alebo pretlačený cesnak, majoránku a podľa potreby dosolíme a zahustíme trochou múky. Na záver dochutíme nakrájanými feferónkami( ak nemáme feferónky,môžeme použiť aj mletú palivú papriku). Robotnícke držky zajedáme čerstvým chlebom.

 

Držková polievka

 
 

Potrebujeme:700 g držiek, 1 veľkú cibuľu, soľ, 1 1/2 vývaru z kostí, 1 veľkú lyžicu masti, 30 g hladkej múky, 30 g masti, mletú papriku, rascu, mleté čierne korenie, 1 strúčik cesnaku, majoránku

Ako na to:Očistené držky vyumývame vo viacerých vodách, zalejeme studenou vodou a privedieme do varu. Asi po 15 minútach varenia vodu zlejeme a držky znovu zalejeme čistou studenou vodou. Výmenu vody po 15 minútach znovu opakujeme. Potom k držkám pridáme polovicu cibule, soľ a varíme asi 2 1/2 až 3 hodiny.
Na masti speníme druhú polovicu cibule, pridáme múku a urobíme tmavšiu zápražku, do ktorej dáme trochu mletej papriky. Zápražku zalejeme precedeným vývarom z držiek a kostí. Pridáme rascu, korenie, pretretý cesnak so soľou a varíme ešte pol hodiny. Potom pridáme na rezance pokrájané držky a varíme ešte 5 minút. Polievku musíme občas premiešať. Nakoniec ju dochutíme majoránkou.
Podávame s pečivom.

© 2009 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode