Recepty z húb

 

       HUBOVÁ TLAČENKA

Suroviny:
60 dkg čerstvých húb, 30 dkg kuracích stehien, alebo 30 dkg (srdce, žalúdky), majoránka, tymian, cesnak, vegeta, soľ, mleté čierne korenie, 1 balíček želatíny na salámovú tlačenku
Pracovný postup:
Z kuracieho mäsa urobíme ½ litra vývaru so soľou , korením a vegetou. Do vývaru dáme povariť huby, pokrájané na väčšie kusy, malé plodnice ponecháme celé. Na záver dokoreníme majoránkou, tymiánom a prelisovaným cesnakom. Kuracie mäso oberieme od kosti, pokrájame a zmiešame s hubami, z ktorých sme scedili vývar. Vo vychladnutom vývare rozmiešame želatínu- podľa návodu na obale. Zmes mäsa a húb zalejeme vývarom so želatínou a vložíme do vhodnej formy, alebo čreva. Vychladnuté dáme do chladničky a necháme do druhého dňa. Podávame s cibuľou a octom .

 

 

Hríbové pirohy

Ingrediencie: cesto: 350 g mrazené lístkové cesto

plnka: 50 g prerastenej oravskej slaninky, 1 veľká cibuľa, 15 dkg hríbovitých húb, 2 PL masla, 2 paradajky - prípadne 1 PL rajčiakového pretlaku (kečupu), zelerová soľ - môže byť aj vegeta, mleté korenie
na potretie 2 žĺtky, soľ

Popis prípravy: Najprv si pripravíme plnku. Slaninku a cibuľku nakrájame na jemno a dáme opiecť na panvičku. Pridáme nadrobno nakrájané hríbiky, ošúpané a nadrobno nakrájané paradajky, prípadne pretlak, alebo kečup, soľ, alebo vegetu a maslo. Udusíme tak, aby vznikla hustá kaša, treba nechať šťavu poriadne vydusiť, aby plnka nebola mokrá, ale krémová. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.

Rozmrazené cesto vyvaľkáme natenko a pokrájame na štvorce. Do stredu každého štvorca dáme kávovú lyžičku plnky, cesto prehneme do šatôčky a okraje vidličkou utesníme. Dáme na plech na pečiaci papier, potrieme osoleným žĺtkom, popicháme vidličkou, aby mohla unikať para z plnky. Pečieme na 200-220 stupňov cca 20-25 min. do ružova. Z tejto dávky sa dá urobiť asi 30 pirôžkov.

Výborné sú na jesenné posedenie s priateľmi pri dobrom vínku

© 2009 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode