Recepty z rýb

 Grilovaný úhor

 

Suroviny: 600 g úhora, 200 ml dezertného bieleho vína, 1 cibuľa, 2 klinčeky, 2 lyžice nasekanej zelenej petržlenovej a 1 lyžica zelenej zelerovej vňate,   olej, soľ.
Postup: Úhora stiahneme z kože, nakrájame na väčšie kúsky a osolíme. Z vína, trochy vody, nasekanej cibule, klinčekov, petržlenovej a zelerovej  vňate pripravíme nálev, ktorým úhora zalejeme a necháme na chladnom mieste 24 hodín. Pred prípravou úhora vyberieme, osušíme, potrieme olejom a ugrilujeme. Podávame so smaženými zemiakmi alebo grilovaným chlebom..

 


 

KAPOR NA ROŠTE

Suroviny: 600g kapra, soľ, 4 mesiačiky citróna, 1 lyžica oleja, 1 lyžička strúhanky
Postup: Očisteného kapra osušíme a pokrájame na 4 porcie, osolíme, do kože urobíme hrotom noža malý otvor, do ktorého vtlačíme mesiačik citróna. Potom porcie potrieme olejom a na chladnom mieste necháme asi pol hodiny stáť. Pripravené porcie uložíme na mriežku kožou dolu a grilujeme päť minút. Pomocou klieští rybu obrátime, posypeme strúhankou a grilujeme ešte štyri minúty. Podobne pripravujeme na rošte všetky druhy sladkovodných rýb. Podávame so zemiakovou kašou a šalátom

 

Pácovaný zubáč na rošte

Suroviny:
-zubáč (2-2,5 kg)
-3-4 strúčiky cesnaku
-2-3 veľké cibule
-2 PL olej
-1-2 PL bravčovej masti
-12-15 dkg masla
-cca 7 dkg údenej neprerastenej slaniny
-petržlenová vňať
-1citrón
-čierne mleté korenie
-červená mletá paprika
-mletá rasca
-soľ

Postup prípravy: Zubáča zbavíme šupín a žiabre, vypitveme, dôkladne poumývame a povytierame dosucha. Nožom urobíme z vonkajšej strany priečne zárezy. Potom ho dôkladne osolíme a okoreníme, potrieme roztlačeným cesnakom a olejom. Dbáme na to, aby sa všetko dostalo aj do zárezov. V prikrytej nádobe ho odložíme do chladničky na 15-20 hodín. Po vybratí z chladničky ho ešte mierne dosolíme, prešpikujeme s na menšie kúsky pokrájanou slaninou, ktorú spolu s na kolieska nakrájanou cibuľou (môžeme prepoliť) a s vňaťkou vložíme aj do brušnej dutiny. Zubáča pokvapkáme citronovou šťavou. Na vopred pripravený vymastený alobal naukladáme kúsky slaniny, cibule, vňaťky a hrudky masla. Na takto pripravenú vrstvu uložíme zubáča a dôkladne ho zabalíme do alobalu (2-3 vrstvy), pričom dbáme na to, aby bol z každej strany obložený hrudkami masla a ostatnými spomenutými ingredienciami. Pečieme ho na rošte 30-45 minút. V polke pečenia ho obrátime na druhú stranu. Pre tepelnú prípravu môžeme použiť aj pahrebu (nie otvorený oheň), na ktorý zubáča položíme a dôkladne pahrebou prikryjeme! V tom prípade sa doba prípravy o niečo skráti. Zubáča potom opatrne rozbalíme a uložíme na oválnu misu. Pridáme k nemu prílohu a ozdobíme s na kolieska nakrájanou paprikou (kôli efektu sú najlepšie viacfarebné), na mesiačiky nakrájanou paradajkou a citrónom, petržlenovou vňaťou.

Príloha: Pečené zemiaky v alobale. Postup prípravy: Na mesiačiky pokrájané zemiaky osolíme, orascujeme, posypeme vňaťkou a mierne bylinkami (materina dúška alebo mäta, bazalka, žerucha....). Naukladáme ich na alobal, ponatierame olejom (môžeme použiť aj maslo). Zabalíme do alobalu a upečieme na rošte. Pre ich prípravu môžeme využiť aj rúru s použitím pekáča. Podľa chuti môžeme pridať nastrúhaný údený tvrdý syr.

Podávame s kvalitným bielym vínom (Burgundské, Rulandské biele, Sauvignon...) alebo sektom.

autor: Robo Fülöp

zdroj:  www.pelada.sk


 

 

Zubáč na rasci

 
Zubáča (môžeme ho nahradiť ostriežom, mieňom, lieňom, prípadne inými rybami) očistíme, zbavíme šupín a plutiev, nakrájame na „podkovy“ (menšie ryby prepolíme), poutierame do sucha, osolíme a potrieme rascou. Ryby odložíme v prikrytej nádobe na 1-2 dni do chladničky (nie je podmienkou).

Do teflónovej panvice nalejeme rastlinný olej, necháme ho „rozpáliť“, ryby z oboch strán najprv prudko osmažíme, potom dosmažíme na miernom ohni do zlatohneda. Plutvy nakoniec usmažíme dochrumkava.

Príloha : čierny chlieb alebo pečené zemiaky (mierne predvarené) na masle s petržlenovou vňaťou.

Podávame s burgundským bielym vínom alebo kvalitným šampanským (ruské, francúzske).

autor: Robo Fülöp

zdroj:  www.pelada.sk

 

ZAVINÁČe

 

 Suroviny:

1kg bielych rýb

ocot

soľ

cibuľa

kyslá kapusta

celé čierne korenie

mrkva,hrášok,zeler

bobkový list

 

Pripravíme sI dva nálevy

Nálev č.1

Ocot sa mieša s vodou v pomere 1 : 2 ( napriklad 1 dcl. octu , 2dcl. vody )-množstvo nálevu podľa potreby,aby boli ryby zaliate nálevom

Nálev č.2

   Do hrnca nalejeme ocot zriedený 1 : 4 (napríklad 1 dcl. octu , 4 dcl. vody) Do nálevu postupne pridáme na krúžky nakrájanú cibuľu ( 2 väčšie cibule ). Ďalej na kocky nakrájanú mrkvu ( 300g ),hrášok, zeler ( 100g ). Pridáme 2 lyžice soli ,16 bobúľ celého korenia,bobkový list cca 2ks. Všetko spolu necháme zovrieť. Ďalej nevaríme a necháme vychladnúť.

 

Príprava zavináčov

  Ryby očistíme,vypitváme a zbavíme hláv. Prerežeme pozdĺžne na dve polovice. Dobre posolíme z oboch strán .Uložíme do uzatvárateľnej nádoby , zalejeme nálevom č.1 a nádobu uzavrieme. Uložíme na 3 až 5 dní nachladné miesto. Keď kosti dostatočne zmäkli , ryby odkostíme a umyjeme. Takto pripravené ryby uložíme vrstvovite do uzatvoriteľnej nádoby. Jedna vrstva kyslej kapusty, vrstva rýb a takto sa opakujú vrstvy. Ryby môžme aj stočiť a naplniť kyslou kapustou a takto naplnené uložiť na kapustu a nakoniec zaliať nálevom č.2. Takto upravené ryby dáme na chladné miesto. Po 2 dňoch sa môžu konzumovať.

 

© 2009 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si webové stránky zdarma!Webnode