Suroviny: |
|
Postup prípravy: Zubáča zbavíme šupín a žiabre, vypitveme, dôkladne poumývame a povytierame dosucha. Nožom urobíme z vonkajšej strany priečne zárezy. Potom ho dôkladne osolíme a okoreníme, potrieme roztlačeným cesnakom a olejom. Dbáme na to, aby sa všetko dostalo aj do zárezov. V prikrytej nádobe ho odložíme do chladničky na 15-20 hodín. Po vybratí z chladničky ho ešte mierne dosolíme, prešpikujeme s na menšie kúsky pokrájanou slaninou, ktorú spolu s na kolieska nakrájanou cibuľou (môžeme prepoliť) a s vňaťkou vložíme aj do brušnej dutiny. Zubáča pokvapkáme citronovou šťavou. Na vopred pripravený vymastený alobal naukladáme kúsky slaniny, cibule, vňaťky a hrudky masla. Na takto pripravenú vrstvu uložíme zubáča a dôkladne ho zabalíme do alobalu (2-3 vrstvy), pričom dbáme na to, aby bol z každej strany obložený hrudkami masla a ostatnými spomenutými ingredienciami. Pečieme ho na rošte 30-45 minút. V polke pečenia ho obrátime na druhú stranu. Pre tepelnú prípravu môžeme použiť aj pahrebu (nie otvorený oheň), na ktorý zubáča položíme a dôkladne pahrebou prikryjeme! V tom prípade sa doba prípravy o niečo skráti. Zubáča potom opatrne rozbalíme a uložíme na oválnu misu. Pridáme k nemu prílohu a ozdobíme s na kolieska nakrájanou paprikou (kôli efektu sú najlepšie viacfarebné), na mesiačiky nakrájanou paradajkou a citrónom, petržlenovou vňaťou. Príloha: Pečené zemiaky v alobale. Postup prípravy: Na mesiačiky pokrájané zemiaky osolíme, orascujeme, posypeme vňaťkou a mierne bylinkami (materina dúška alebo mäta, bazalka, žerucha....). Naukladáme ich na alobal, ponatierame olejom (môžeme použiť aj maslo). Zabalíme do alobalu a upečieme na rošte. Pre ich prípravu môžeme využiť aj rúru s použitím pekáča. Podľa chuti môžeme pridať nastrúhaný údený tvrdý syr. Podávame s kvalitným bielym vínom (Burgundské, Rulandské biele, Sauvignon...) alebo sektom. autor: Robo Fülöp zdroj: www.pelada.sk |